Pakkaspäivistä on jotain iloa ja hyötyä kotoisiin
puuhasteluihin. Nyt tällä viikolla on ollut muutamana päivänä ja yönä jo sen
verran miinusasteita, että voi sanoa olevan talvi. Tiettävästi tosin kelit
tulevat lauhtumaan viikonloppua kohti. Eikä tietoa, koska seuraavan kerran on
yli kymmenen pakkasastetta päiväaikaan. Luulen helmikuun osaltani menevän koulutuksen tiimiolla, etten ehdi
tätä ajatella, joten nyt pakkaskirpeänä torstaina oli hyvä ajoittaa projekti,
mikä ei aina ihan innosta, tai ainakaan ole minun suosikkikotityöni, vaikkakin
palkitsevaa onkin lopputulos.
Oli siis hyvä syy tänään jäädä kotiin, kun ei ole mitään
pakkoa lähteä ulos muuta kuin ns. välttämättömimmän verran. Eli aamusella hain päivän
lehden postilaatikostani, eipä tarvinnut lähteä kirjastoon sitä lukemaan.
Kiitos vain kuukauden mittaisen ilmaisjakson tilaajalle! Tästä on ollut iloa.
Sitten laitoin kahvit porisemaan ja pikaisesti tyhjensin pakastimen sisällön
heivatakseni ne ulos noin viidentoista asteen pakkaseen. Siitä siis käynnistyi
useamman tunnin projekti pakastimen sulatus.
Pakasteita pakkasilmaan pakatessa tein samalla pikaisen
inventoinnin siellä olevista ruokatarvikkeista. Aika paljon pakastekasvissekoituksia
erilaisissa muodoissa, paria laatua perunapakasteita, pinaattia, myös
pinaattikeittoa, marjoja (lähinnä mustikkaa ja puolukkaa), omenatuoremehua,
yksi omenasoserasia, pari pikkupussia toissa syksyn sieniä (nämä pitäisi
käyttää lähiaikoina pois), voitaikinalevyjä, valmista ruispohjaista
piirakkataikinaa, leipää, sämpylöitä, pari annosta loppusyksynä tehtyä kaalilaatikkoa,
löytyipä myös jäätelökakku (pullaa en ole näemmä leiponut aikoihin...). Eli
melko paljon ravinnoksi kelpaavaa.
Käyttökelpoisten ruokatarvikkeiden lisäksi inventointi tietysti
aiheutti myös pienen määrän ruokajätettä, häpeällistä. Harmittaa, kun aina käy näin.
Pois heitin pari loppukesästä pakastettua leipää (eihän ne kuukausitolkulla
säily), parhaat päivänsä nähneitä wok-vihanneksia (olisin juuri ja juuri ehkä
saattanut käyttää), sekä päiväyksensä ohittaneita voitaikinalevyjä. Löysin myös
yhden valmiin Saarioisten lasagnen, minkä olen syksyllä tarjouksesta ostanut, työntänyt
pakastimeen, ja unohtanut sinne. En enää halunnut sitä syödä, joten päätin
heittää pois. En siis onneksi ihan järkyttäviä yllätyksiä kätköistäni löytänyt.
Mielestäni pakastinkaan ei ollut niin isosti jäässä, mitä pelkäsin. Olinhan sen
toki viime vuonna joskus talviviikonloppuna sulattanut edellisen kerran. Mutta
tämän asunnon jääkaappi-pakastin on vanha ja luulen sen olevan aika
energiasyöppö.
Sulamaan otin omenatuoremehua, raparperin paloja, kaalilaatikkoa,
pienen määrän puolukkaa, katkarapuja sekä pari viikkoa sitten leivottuja
sämpylöitä. Näin siis pakastinta samalla hyödyntäen sain tämän ja huomisen
päivän sapuskat kasaan. Eipä tarvinnut siis edes lähikauppaankaan näin
pakkasella lähteä. Jee! Huomenna on kaalilaatikkopäivä ja puolukkaa
kyytipojaksi.
Kun sain pakasteet ulos pakkaseen ja ns. jätteet roskiin, kiiruhdin takaisin sisälle ja kuukauden
aikana jaetuilla lehdillä, mitkä eivät ole vielä paperinkeräykseen päätyneet,
vuoraamaan pakastimen edustan ja virittämään aukon alle sulamisvedenkeruuastian.
Sitten rauhassa päivän lehden keralla sain kahvit juotua ja aamupalan syötyä,
minkä jälkeen laitoin pari kuumavesiastiaa pakastimen uumeniin sulamista
jouduttamaan. Vaan aikaahan tuossa meni, että se oli sula. Jääkaappi kun oli
kokoajan päällä. Aina välillä vaihdoin vesiastiaan kuumaa vettä ja pyyhin
sulaneita vesiä pois. Väliajalla oli hyvää aikaa puhdistaa korit, tiivisteet ja sisä- sekä ulkopinnat.
Sulatuksen valmistuttua nopeasti pyyhin vielä sisäpintoja
puhdistusaineella ja samointein jatkoin heti jäähdytyksellä. Aikaahan sitä saa
menemään siinäkin, että asteet ovat siinä pisteessä, että saa pakata säilytettävät
pakasteet takaisin koreihin ja kylmään. Onneksi ulkona on koko päivän ollut yli
kymmenen pakkasastetta, niin ei haittaa, että pakastimen jäädytys vie aikaa. Ainut,
että tekijää ja odottajaa saattaa uhata kyllästyminen. Tosin itse käytin
joutoajan sukan loppuunneulomiseen ja raparperikiisselin valmistukseen. Sain
myös selattua netissä useamman sata kappaletta Oikotie.fi:n portaalista
löytyvää työpaikkaa (huoh!) ja kirjoitettua tämän blogipäivityksen, minkä
julkaisen sitten myöhemmin illalla. Aionpa vielä ehtiä illalla Miehekkeen
keralla lenkille ulos pakkaseen, ettei mene ihan kotoiluksi... ;)
Sulatushomma pitäisi munkin tehdä, täällä vaan tuo lämpötila vaihtelee kovin jyrkästi päivänkin aikana, että en vielä ole uskaltanut toimeen ryhtyä.
VastaaPoistaSellaistahan se on, eli pakkasta pitää olla. Harmi, ettei sinun tähän alkamista ole vielä kelit suosineet...mutta heti, kun tule tilaisuus, käy toimeen. Kuten mainitsin: Lopputulos palkitsee uurastajan ;)
Poista