Yleensä on mukavampaa syödä yhdessä kuin yksin.
Vaatimatonkin ateria maistuu paremmalta yhdessä syötynä. Samalla reseptillä ja
ohjeella valmistettu ruoka maistuu aina erilaiselta, kun kokki vaihtuu. -
Oletteko samaa mieltä näistä?
Ex-kollegani sattui soittamaan viikko sitten lauantaina
ollessani lenkkeillen lähikaupassani. Minun oli silloin tarkoitus vain ostaa
jotain pientä ja vaatimatonta, sekä edullista ruokaa itselleni viikonvaihdetta
varten. Hän sai kutsuttua itsensä käymään seuraavana päivänä. Hän tosin kyseli
vain kahvia.
Kaupassa kun olin, sainkin idean. Päätin, että nyt voisin
joutessani valmistaa hänelle ja itselleni sunnuntailounasta. Soitin hänelle
vielä illalla rauhoituttuani päivän kiireistä ja menoista. Ehdotin, että voisinpa
tehdä meille jotain syötävää, kun hän tulee käymään. Hän suostui oitis!
Nyt Te, Lukijani, joudutte valitettavasti vain lukemaan tätä
tarinaa siitä, mitä valmistin, koska kuvia ruuista ja kattauksesta en ehtinyt
saapuneen vieraan nälästä johtuen ottaa. Enkä edes tiedä, olisiko kaikki ollut
ns. kuvauksellista. Sunnuntaina siis alkoi kokkailu heti kohta aamukahvista
selvittyäni (nukun viikonloppuisin pidempään kun arkena), koska Ystäväni oli
luvannut nälkäisenä saapua jo ennen
puoltapäivää. Käytännössä hän saapui noin klo 11:45.
Vaikeinta itselleni useamman ruokalajin valmistuksessa on
aterian eri osa-alueiden ajoitus ns. oikeaan aikaan ja yhtäaikaisesti.
Lisähaasteita aiheuttavat myös keittiöni pieni koko ja sen työskentelytasojen
puute. Eli ruokapöytäni on usein ruuan nauttimisen lisäksi myös paikka, mitä
joudun käyttämään apuna itse ruuan
valmistukseen ja laskutilana kupeille ja kipoille. Tietenkään en myöskään halua
tiskipöydillä ja tasoilla lojuvan yhtään ruuan valmistukseen käytettyä astiaa
ja / tai tarviketta itse varsinaisen aterioinnin
aikana. Pieni keittiö kun on, niin ne tiskit täytyy mielestäni hoitaa aina
ennen tarjoilua ja ruokailua. Niin on paljon mukavampi.
Mitäkö sitten valmistin. - Nooooh...yritän kertoa.
Aloitin avokadokastikkeesta. Kastike oli kylmä kastike, guacamole-tyyppinen
ratkaisu, omin virityksin. Eli sauvasekoittimella soseutin avokadoa, sekaan
sitruunanmehua (sitä saa olla ihan reilusti, myös avokadon tummumista
estämään). Mausteiksi perussettiä, eli suolaa ja jauhettua mustaa pippuria. Eli
tätä kastikettahan voi tosiaan varioida mieleisellään tavalla. Joukkoon sopisi
erittäin hyvin myös chili, mutta minulla ei ollut kuin paprikamaustetta. Valkosipuliakaan minulla ei ollut, mutta
onneksi löytyi yksi punasipuli, minkä Tupperin minileikkurilla hakkelsin omaan
tarjoiluastiaansa, vaikka sen vallan hyvin olisi voinut sekoittaa suoraan kastikkeeseen.
Lisää rakennetta taioin kermaviilistä ja rahtusesta emmental-raastetta. Ohjeita
tähän kastikkeeseen löytyy pilvin pimein, tämä oli minun tämänkertainen
versioni. Kastike kannattaa säilyttää viileässä tarjoiluun asti.
Broilerinfileet (naturel) olin ottanut huoneenlämpöön jo
ennen kastikkeen valmistusta. Mutta ennen niiden maustamista otin esille
muutaman porkkanan ja parsakaalin. Kuorin porkkanat ja paloittelin ne
pienemmiksi (muoto tällä kertaa ns. tankomalli, mutta järeämpänä kuin tikku),
parsakaalin kukintoja leikkelin veitsellä siitä ns. rangasta. Nämä sitten menivät
yhdessä höyrytyskattilan höyrytysosaan ja kannen alle odottamaan kypsyttämistä.
Sitten mittasin kahdelle syöjälle sopivan määrän couscous'ia
isolle syvälle lautaselle. Sekoitin "kuivan" couscous'in joukkoon jo
suolaa ja vähän yrttimaustetta. Latasin vedenkeittimeen vettä odottamaan
kypsennysvaihetta. Varsinainen "kypsennys" tapahtui vähän myöhemmin juuri ennen ruokailuamme
siten, että keitin vedenkeittimellä vettä, mitä sitten kaadoin couscous'in
joukkoon. Sekaan luraus oliiviöljyä ja koko komeus kannen (esim. mikrokupu,
mitä itse käytin) alle vähäksi aikaa hautumaan kypsäksi. Mielestäni toimii ihan
hyvin näin, eli ei tarvitse keittää couscous'ia kattilassa.
Tuon jälkeen kävin broilerileikkeiden kimppuun. Kuivasin ne
talouspaperilla ja ripsuttelin molemmille puolille pintaan melko reilusti
broilerimaustetta. Suolaa en erikseen enää laittanut, koska ne ovat pakattu
suolaveteen ja tuo maustesekoitus
sisälsi suolaa noin kolmanneksen verran. Fileet latasin oliiviöljyllä
voitelemaani uunivuokaan. Päälle lurautin vähän lisää öljyä ja myös hunajaa.
Uuni noin kaksisataa astetta, aika puolisen tuntia ja rapiat huolehti lopusta.
Mielestäni uunivuoan voi aivan hyvin laittaa kylmään uuniin, broileri kypsyy
sangen nopeasti niinkin, etenkin kun liha on otettu huoneenlämpöön ajoissa.
Lisäkkeeksi paistoin voissa pannulla myös
grillijuustoviipaleita. Paiston (vähän ruskeaksi paistunut pinta) jälkeen
käärin juustoviipaleet folioon ja tuo mytty uuniin broilerin kaveriksi, näin
pysyy lämpimänä. "Lisäkesalaattina" oli miniluumutomaatteja ja
kurkkuviipaleita. Pöytään katoin myös naturel-cashewpähkinöitä (en paahtanut
niitä) ja koulutuskeskuksen oppilaiden paistamaa jyväleipää kaverinaan
kermajuustoa. Ruokajuomana oli vain sitruunalla maustettu vesi. Tulikohan kaikki varmasti mainittua...
Tiskeistä selvittyäni katoin pöydän, vähän erilaisesti, kuin
yksin syödessäni, tälläkertaa nimittäin servetit taittelin ja kynttilän
sytytin. Ei se oikeastaan sen ihmeellisempää vaatinut. Ruoka maistui vieraalleni
ja omasta mielestänikin oli kiva syödä yhdessä vähän normaalia yksinsyömistä
monipuolisemmin. Jäipä sitä ruokaa vielä sen verran yli, että sain siitä yhden
lounaan uusin höystein vielä tiistaille, kun minulla oli opiskeluista
etäiltapäivä.
Eli ehdottomasti suosittelen yksinasuvia ihmisiä syömään
yhdessä toisten kanssa. Tulee hyvä mieli ruuantekijälle kautta -tarjoajalle ja
itse ruokailijalle. Vankasti siis seison aloituslauseitteni takana. Syödä kun
kuitenkin pitää. Joka päivä. - Bon appétit. :P
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti