Muistatteko Neiti Nokkosen? Sen Tohtori Sykerössä
esiintyneen nutturapäisen taloudenhoitajan. Itse sain tuon lisänimen tässä
muutama viikko sitten. Eli tämä postaus tulee joiltain osin vähän myöhässä.
Mutta ei se peli ole vielä menetetty. Vielä on toivoa. Vihreässä on edelleen
voimaa. Uskokaa pois!
Sillä kesähän on vasta alussa, mutta nokkosten suhteen on kaikkein
paras nuorien versojen keruuaika mennyt. Nuorissa versoissa on se hyvä puoli,
että silloin ne voi käyttää kokonaan. Anoppikokelaani tosin kertoi, että
pelkkiä nokkosen lehtiäkin voi edelleen poimia myös vallan hyvin ennen kukintaa.
Hän on nokkoskonkari, että sen puoleen uskon häntä. Toinen vihje nokkoskauden
jatkamiseksi toteutuu niittäen ylikasvaneet nokkoset nurin. Ja sitten vain
odottamaan ja kasvun myötä poimimaan versojen latvaan kasvavia uusia pieniä
lehtiä. Tämä kikka kuulemma toimii ja jatkaa siis myös nokkoskautta pidemmälle.
Ensinnä, kuten varmaan arvaattekin, hanskat ovat hyvä apu
poimimisessa (ne muuten tuoksuvat voimakkaasti poimimisen jälkeen). Nokkosia ei
kuitenkaan kannata poimia ihan mistä tahansa. Kannattaa valita puhdas, ei liian
rehevä, kasvupaikka, ehkä mieluummin maaseudulta, jos vaan mahdollista. Eli
maantiehen saa olla matkaa. Maalla ihan läheltä navettaa tai kompostia ei
nokkosta myöskään kannata poimia, vaikka näissä paikoissa niitä voi olla
paljonkin. Eli järjenkäyttö on sallittua poimintapaikassa.
Poimia kannattaa runsaasti, sillä yllättävän pieniksi ja
kasaan ne saa menemään. Poimitut nokkoset kannattaa huuhdella vaikka
tiskialtaassa.
Nitraattipitoisuus vähenee ja nokkonen ei enää polta, kun se
ryöpätään, eli kiehautetaan nopeasti reilussa vesimäärässä. Ryöppäys ei ole
kuulemani mukaan välttämätöntä puhtaan paikan nokkosille, mutta mielestäni ei
ole suuri vaiva sitä tehdä. Toimitus on nopea, vaikka sen tekisi useammassa
erässä, kuten itse tein, koska en omista suurensuurta kattilaa. Vedenkeitin
osoittautui hyväksi avuksi, kun käyttää pienempää kattilaa, eikä kaikkia versoja
saa kerralla mahtumaan.
Ryöpätyt nokkoset kannattaa kaataa lävikköön ja puristella
vesi reilusti pois. Ennen kuin hurautat veden viemäriin, tiedoksi, että nokkosvettä voi käyttää esim. kukkien kasteluvetenä,
luonnollinen lannoitus. Ryöpättyjä nokkosia on helppo pakastaa, jolloin
nokkosista voi nauttia myös talvella. Niitä voi vallan hyvin myös kuivata (sitä
en vielä kokeillut), jolloin ravintoaineet säilyvät vielä paremmin, kuin
ryöpätyissä nokkosissa.
Nokkonenhan on varsinainen terveyspommi. Paljon
terveellisempää ravintoarvoiltaan kuin pinaatti, esim.
c-vitamiinipitoisuudeltaan määrä nokkosessa on lähes kolminkertainen. Lisäksi
siitä saa esim. rautaa, sekä erilaisia muitakin kivennäis- ja hivenaineita, kuten
kalsiumia ja magnesiumia. Sitä on mahdollista käyttää erilaisiin ruokiin ja
leivonnaisiin. Kokeilkaa ihmeessä, jos innostuttekin. Taitaa olla aiheellista itsenikin
täydentää varastoja, eli poimia vähän lisää nokkosia, sillä ensimmäisestä
poimintakokeiluerästäni sain vain pienen määrän pakkaseen. Pääosan käytin
rieskan leipomiseen sekä lettujen paistamiseen. Valitettavasti näistä
valmistuneista herkuista ei ole kuvaa, koska ne varsin nopeasti katosivat
parempiin suihin...
Vihreää voimaa haluan esitellä myös tässä lautasella
olevassa muodossa. Kävin toukokuun lopussa opiskeluihin liittyen pääsykokeita
edeltävänä viikonloppuna Hesassa Ystäväni luona kyläilemässä. Lauantaina
kävimme syömässä Silvoplee'ssä, missä sai täyttää lautasensa noutopöydässä,
miten haluaa, ja lopuksi kassalla annos punnitaan ja maksetaan painon mukaan.
Tämä lautasellinen vihreää voimaa maksoi himpan alle 14 euroa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti